« Terug naar overzicht

Werkstress

26 november 2020

10 tips die je kunnen helpen bij werkstress

  1. Praat.  Maak werkstress bespreekbaar. Als werkgever door het standaard op de agenda te zetten en als werknemer om het aan te geven bij je leidinggevende. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen die opgelost worden. Wacht niet totdat het te laat is.
  2. Ben niet altijd bereikbaar. Verlang dat niet van jezelf als werkgever en ook niet van je werknemers. Werk is werk. Privé is privé. Zet je telefoon en je mail uit als je werkdag erop zit.
  3. Zeg nee. Nee tegen taken die niet tot je werkzaamheden behoren. Tegen te strakke deadlines. Tegen collega’s / leidinggevenden die steeds storen. Tegen overwerken. 
  4. Maak je alleen druk over zaken waar je invloed op uit kunt oefenen. De overige zaken kosten je alleen maar negatieve energie. De zogenaamde circle of influence van Stephan Covey.
  5. Zorg voor heldere en haalbare doelen. Bepaal wat je wel en niet doet, maak keuzes en hou je daaraan en verwacht dat ook van anderen en spreek ze daar desnoods op aan.  Begin elke dag met een plan en een to do list die in lijn ligt met deze doelen.
  6. Focus en maak af. Focus je op 1 taak tegelijk en probeer zoveel mogelijk taken af te ronden. Beter 5 taken afgerond dan 10 half. Deze onafgemaakte taken blijven in je hoofd zitten (bij veel mensen althans) totdat je ze hebt afgerond. Vaak kost het je ook meer tijd als je steeds weer verder moet gaan met een bepaalde taak dan wanneer je de taak in één keer afmaakt.
  7. Neem pauzes en beloon jezelf. Niets is zo belangrijk als geregeld pauze nemen om weer even op te laden. Ga naar buiten! Dwing jezelf om pauzes in te lassen en vraag anders je collega’s om je hierop te attenderen. En beloon jezelf, als je een lastige taak of gesprek hebt afgerond.
  8. Hou je aan je afspraken. Niets is zo frustrerend dan mensen die niet hun afspraken nakomen. Beschouw daarin iedereen als jouw ideale klant.
  9. Investeer in jezelf (en je medewerkers).  Volg een training of programma waardoor de werkdruk kan verminderen en werkstress kan worden voorkomen. Op het gebied van slimmer werken (o.a. time management), mindfulness, yoga zijn er legio aanbieders.
  10. Focus op de positieve zaken. Vaak zijn we geneigd om ons alleen maar op de zaken die niet goed zijn gegaan te richten. Kijk wat er allemaal wel goed is gegaan op een dag, bij jezelf, maar ook bij je collega’s of familieleden. En geef complimenten aan jezelf en anderen.